OMI-logo
Nieuws
Vertaal deze pagina:

Laatste nieuws

News Feed

Nieuws Archief


Nieuwste video en audio

Meer video en audio>

Vraag naar een globaal onderhandelde en verhoogde SDR-financiering zonder voorwaarden

3 Juni 2009

Stop met meer geld voor het IMF, waardoor het alleen maar een sterkere handhaver wordt van de beperkingen van ontwikkelde landen door middel van voorwaarden.

NGO's verzetten zich tegen bijna 100-miljard dollar belofte aan IMF

WASHINGTON, 31 mei (IPS) - Een brede coalitie van maatschappelijke groeperingen, evenals enkele Amerikaanse wetgevers, vechten tegen wat zij een "blanco cheque" van de VS noemen om de financiering voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF) uit te breiden.

Op 22 in mei passeerde de Senaat een 91.3 miljardenbestedingbestedingsbiljet van een miljard dollar inclusief 108 miljard dollar voor het in Washington gevestigde Fonds. Het wetsvoorstel zal nu moeten worden verzoend in een conferentiecommissie tussen de Senaat en de Tweede Kamer, waarvan de eigen versie alle IMF-financiering heeft weggelaten. De financiering was het Amerikaanse deel van een groter pakket dat de G20-leiders overeenkwamen tijdens hun bijeenkomst in april in Londen, waar ze beloofden 1.1 biljoen dollar extra financiering te verstrekken aan het IMF.

Het doel is om de kredietverlening aan ontwikkelingslanden met geldgebrek op te voeren tijdens de huidige economische crisis, die de stroom van particuliere investeringen naar opkomende markten en de winsten van veel arme landen die afhankelijk zijn van hun export van grondstoffen drastisch heeft verminderd.

Tegenstanders van de financiering maken zich zorgen over de voorwaarden die het IMF gewoonlijk oplegt aan lage-inkomenslanden wanneer ze deze fondsen accepteren, voorwaarden die volgens veel ngo's eigenlijk meer kwaad dan goed doen, met name voor de meest kwetsbare sectoren van de ontvangende bevolking. .

Doorgaans vereist het IMF dat ontvangende landen hun begrotingstekorten verminderen en de rentetarieven verhogen, die beide het tegenovergestelde effect kunnen hebben van de economische stimulans die de fondsen moeten bieden. Als gevolg hiervan zijn landen gedwongen om essentiële sociale programma's te verlagen, zoals werkloosheidsverzekering en andere vangnetmechanismen.

"Het heeft geen zin om geld ter ondersteuning van wereldwijde stimuleringsuitgaven aan het IMF te verstrekken wanneer het IMF van ontwikkelingslanden eist dat zij een recessiebeleid voeren", zegt Robert Weissman, directeur van Essential Action, een non-profitorganisatie die onder meer pleit voor verandering in wat het beschouwt als schadelijke praktijken van het IMF en de Wereldbank.

"Het doel van het verstrekken van deze crisisleningen is om landen te helpen dit soort krimpende maatregelen af ​​te wenden, niet om ze als voorwaarde voor de leningen te eisen", aldus Weissman. "Dus de conditionaliteit ondermijnt de logische doeleinden van het verstrekken van leningen."

Mark Weisbrot, mededirecteur van het Center for Economic and Policy Research (CEPR), merkt ook op dat Amerikaanse wetgevers de bredere implicaties van het IMF-beleid misschien niet begrijpen. “Veel van hen bekijken het in duidelijke termen. Ze beschouwen het niet als 'Doet het IMF goed of kwaad?' maar eerder: 'Dit is een potentieel krachtige organisatie.' ''

Toch is er in het Congres een duwtje om de rekening te wijzigen zodat de gevraagde middelen kunnen worden gebruikt om ervoor te zorgen dat meer kwetsbare groepen in landen met lage inkomens ervan profiteren. Rep. Maxine Waters of California heeft een brief rondgestuurd tegen de financiering en heeft momenteel meer dan 33-handtekeningen van collega-huisleden.

De brief roept het Congres op om zijn eigen voorwaarden te verbinden aan de toezegging van Washington om de financiering te verstrekken die aan het IMF is toegewezen: ervoor zorgen dat de nieuwe leningen van het IMF stimulerend en niet contractueel zijn; een deel van de geplande IMF-goudverkopen gebruiken om de reddingspakketten te financieren voor ten minste vijf miljard dollar aan schuldverlichting en / of subsidies aan de armste landen; het vereisen van parlementaire goedkeuring in de ontvangende landen voordat leningen worden verstrekt; en het vergroten van de transparantie van de dialoog van de lenende landen met het IMF om het lokale publiek beter te informeren over de voorwaarden waaronder de leningen zullen worden verstrekt.

Bovenal vraagt ​​de brief dat de Amerikaanse leiders eraan werken "om ervoor te zorgen dat het [IMF] transparanter wordt en verantwoording aflegt aan alle lidstaten, inclusief de armste".

In de afgelopen maanden heeft het IMF beleidswijzigingen gepromoot om efficiënter hulp te bieden aan behoeftige landen met slechts een minimum aan voorwaarden. Welke voorwaarden het zou toepassen, beloofden IMF-functionarissen in maart, zou zijn om elk land dat op zoek is naar leningen te helpen "de problemen te overwinnen die het ertoe brachten om in de eerste plaats financiële hulp te zoeken."

Het IMF heeft de Flexible Credit Line (FCL) geïntroduceerd, een nieuwe faciliteit met minder beperkingen. Volgens de activisten kunnen echter alleen geselecteerde landen die aan bepaalde voorwaarden voldoen - in aanmerking komende landen bijvoorbeeld een lage inflatie hebben, "de afwezigheid van solvabiliteitsproblemen bij banken" en een minimale overheidsschuld, in aanmerking komen voor FCL.

Ze klaagden dat de raad van bestuur van het IMF, die wordt gedomineerd door de westerse mogendheden, zich ook kan laten leiden door politieke of strategische overwegingen. Paradoxaal genoeg betekent dit dat de landen die het meest behoefte hebben aan vrijere financiering, het minst waarschijnlijk in aanmerking komen.

Het IMF heeft tot nu toe Mexico, Colombia en Polen goedgekeurd voor FCL-leningen.

JoAnn Carter, uitvoerend directeur van RESULTS, een belangenbehartigingsgroep die zich bezighoudt met het beëindigen van honger, noemde de FCL en andere veranderingen in het kredietbeleid van het IMF 'meer retoriek dan realiteit'. Ze zei dat sinds het IMF de hervorming van zijn kredietbeperkingen heeft doorgevoerd, "er nog steeds zeer strenge voorwaarden zijn opgelegd aan sommige van deze landen."

Asia Russell, directeur internationaal beleid van Health GAP, een groep die zich wereldwijd inzet voor een bredere verstrekking van aids- en hiv-medicijnen, was het daarmee eens: “Het bewijs zit echt in de pudding. Ondanks verklaringen van het [IMF] -hoofdkwartier in Washington, wordt hetzelfde soort beleid gebruikt: krimpende maatregelen, verlaging van de tekorten. "

Voorlopig wachten groepen vooral de resultaten van de beraadslaging van de conferentiecommissie af en hopen dat wetgevers de kwestie vanuit hun standpunt bekijken.

"We zijn echt verbaasd dat de Senaat deze maatregel zou kunnen doorstaan", zei Russell. "Nu is het belangrijk dat het Congres zijn toezichthoudende rol serieus neemt, in plaats van blind vertrouwen te stellen in het IMF."

Dit artikel is geschreven door Danielle Kurtzleben

Terug naar boven