OMI-logo
Nieuws
Vertaal deze pagina:

Laatste nieuws

News Feed

Nieuws Archief


Nieuwste video en audio

Meer video en audio>

Wereldaidsdag 2009 - Focus op universele toegang en mensenrechten

November 24th, 2009

wereld-aids-day-logoDecember 1st is elk jaar Wereldaidsdag. Het is een dag gewijd aan het vergroten van het bewustzijn van de aids-pandemie veroorzaakt door de verspreiding van HIV. De wereldwijde HIV / AIDS-pandemie is een groot probleem voor de gezondheid en ontwikkeling. AIDS blijft ook pastorale uitdagingen voor de kerk presenteren. Missionaire Oblaten in Zuid-Afrika werken regelmatig samen met en ondersteunen mensen die leven met HIV / AIDS.

Op 1 december zullen geloofsgemeenschappen, nationale regeringen en belangengroepen van over de hele wereld samenkomen om te onthouden dat overal levens worden geraakt door aids, maar vooral door degenen die daadwerkelijk met hiv en aids leven. Wereldwijd zijn naar schatting 33 miljoen mensen hiv-positief. Hiervan zijn 2.7 miljoen mensen pas besmet. Sub-Sahara Afrika blijft de zwaarst getroffen regio. Azië heeft de snelst groeiende aids-epidemieën die een bedreiging vormen voor de hausse van de economische ontwikkeling in de regio.

Het thema van Wereldaidsdag 2009-2010 is "Universele toegang en mensenrechten". Dit thema raakt de kern van wat misschien wel de grootste uitdaging is voor mensen met hiv / aids. Het thema universele toegang en mensenrechten stimuleert ons om ons begrip te verdiepen, partnerschappen te ontwikkelen en discriminerende wetten, beleidsmaatregelen en praktijken aan te vechten die de toegang voor iedereen tot hiv-preventie, behandeling, zorg en ondersteuning in de weg staan.

De focus op Universal Access is belangrijk omdat 2010 een mijlpaal is waarmee wereldleiders zich via de Millennium Development Goals zorgen voor universele toegang tot hiv-behandeling, behandelingszorg en ondersteuning. De focus op mensenrechten is belangrijk omdat mensen met hiv gevoelig zijn voor stigmatisering en discriminatie, ziekte, economische onzekerheid en verminderde toegang tot behandeling en zorg.

Het 2009-thema moedigt ons aan om na te denken en te werken om de menselijke waardigheid en respect te bevorderen, evenals om de mensenrechten te beschermen van mensen die leven met of zijn getroffen door hiv en die kwetsbaar zijn voor infecties. Je kunt werken om anderen thuis, op school, op plaatsen waar mensen aanbidden en op hun werkomgeving te helpen actie te ondernemen om ervoor te zorgen dat mensenrechten worden beschermd en dat wereldwijde doelen voor HIV / AIDS-preventie, behandeling en zorg worden bereikt.

Doe mee

Liturgische materialen voor Wereldaidsdag (1 december 2009) van de Ecumenical Advocacy Alliance zijn beschikbaar als pdf. Het weerspiegelt die overtuiging dat alle mensen naar Gods beeld zijn gemaakt terwijl ze zich concentreren op het thema hiv en mensenrechten.

Help de armste landen ter wereld te beschermen door de Stop de wet op het Gierfonds. Gierfondsen grijpen geld aan uit arme landen dat gebruikt zou kunnen zijn om levensreddende medicijnen te kopen voor mensen met hiv / aids.

Bekijk een video van de katholieke hulpdienst over de katholieke kerk en wereldwijde aids: http://www.youtube.com/watch?v=mE93x9_LJzY

Terug naar boven