OMI-logo
Nieuws
Vertaal deze pagina:

Laatste nieuws

News Feed

Nieuws Archief


Nieuwste video en audio

Meer video en audio>

Bescherming van Khasi-dorpen ten val gebracht door rechterlijke uitspraak

Maart 19th, 2010

Joseph Gomes in SylhetEen overwinning van januari door het Khasi-volk in het stoppen van de houtkap op hun land is vernietigd door een beslissing van het Hooggerechtshof die eind februari werd uitgevaardigd. Vier inheemse dorpen in Bangladesh, met hun 500 Khasi-bewoners, zullen worden vernietigd als het loggen door een plaatselijke eigenaar van een theelandgoed mag doorgaan.

Een Oblate priester, Fr. Joseph Gomes, OMI, heeft samen met andere collega's uit de milieugemeenschap met de Khasi-bevolking samengewerkt om het bos en hun dorpen te beschermen. Wij dringen er bij alle betrokken partijen op aan om dit te doen, om ernstige bezorgdheid te uiten bij de regering van Bangladesh over deze situatie.

Twee jaar geleden werden vierduizend bomen gekapt op landen die traditioneel worden gecontroleerd door het Khasi-volk van de regio Sylhet in het noordoosten van Bangladesh. De eigenaar van een lokaal theelandgoed kreeg aanvankelijk toestemming van de overheid om de bomen te kappen. Maar de houtkap zorgde voor ernstige ecologische schade en bedreigde het voortbestaan ​​van de Khasi-inwoners van de vier dorpen. De inheemse gemeenschappen organiseerden zich tegen de houtkap en protesteerden krachtig. Voor de Khasi zijn bomen essentieel voor de cultivatie van Pan (betelblad), hun enige levensonderhoud. De Khasis hebben nog steeds geen duidelijke titel in hun land, waardoor ze kwetsbaar zijn voor dit soort machtsuitoefening.

In een enorme overwinning voor de Khasis, besloot de plaatselijke plaatsvervangend commissaris begin januari dat er geen bomen meer mogen worden gekapt van een Khasi Punji (inheems dorp) in het gebied. Deze overwinning, die vele dorpen en duizenden bomen op de Tripura-grens met India zou hebben gered, is van korte duur geweest. Naar aanleiding van een zaak die werd ingediend door de eigenaar van het theehuisje, heeft het Hooggerechtshof van Bangladesh eind februari de beslissing om de houtkap te stoppen overschreven.

Kom meer te weten…

Terug naar boven