OMI-logo
Nieuws
Vertaal deze pagina:

Laatste nieuws

News Feed

Nieuws Archief


Nieuwste video en audio

Meer video en audio>

Vatican Issues Major Report on Science of Climate Change

6 mei 2011

Dankzij de Katholiek klimaatverbond campagne voor de informatie in dit bericht.

Een werkgroep van de Pauselijke Academie van Wetenschappen, een van de oudste wetenschappelijke instituten ter wereld, heeft een ontnuchtering uitgegeven verslag over de gevolgen voor de mens van het smelten van gletsjers door door de mens veroorzaakte klimaatverandering. In hun verklaring roept de werkgroep "alle mensen en naties op de ernstige en mogelijk onomkeerbare gevolgen van de opwarming van de aarde te erkennen die worden veroorzaakt door de antropogene emissies van broeikasgassen en andere verontreinigende stoffen en door veranderingen in bossen, wetlands, graslanden en andere landgebruik. "Ze echoden Paus Benedictus XVI 2010 Werelddag van de Vredesboodschap zeggend: "... als we gerechtigheid en vrede willen, moeten we de habitat beschermen die ons ondersteunt."

Het rapport, dat nu het morele gezag van het Vaticaan over dit belangrijke debat geeft, concentreert zich op de wereldwijde terugtrekking van gletsjers in de bergen die het gevolg is van menselijke activiteit en waarschuwt dat "het niet-mitigeren van klimaatverandering onze plicht tegenover de kwetsbaren van de aarde, inclusief die afhankelijk van de watervoorziening van berggletsjers, en degenen die geconfronteerd worden met een stijgende zeespiegel en sterkere stormvloeden. Onze plicht omvat de plicht om kwetsbare gemeenschappen te helpen zich aan te passen aan veranderingen die niet kunnen worden gemitigeerd. Alle landen moeten ervoor zorgen dat hun acties sterk genoeg en snel genoeg zijn om de toenemende impact en het toenemende risico van klimaatverandering aan te pakken en catastrofale onomkeerbare gevolgen te voorkomen. "(Nadruk toegevoegd.)

De werkgroep beveelt drie maatregelen aan om de bedreiging van de klimaatverandering en de gevolgen ervan te verminderen:

  1. "Verlaag onverwijld de wereldwijde uitstoot van kooldioxide, gebruik alle mogelijke middelen om te voldoen aan ambitieuze internationale doelstellingen voor opwarming van de aarde en om de stabiliteit van het klimaatsysteem op de lange termijn te waarborgen. Alle landen moeten zich concentreren op een snelle overgang naar hernieuwbare energiebronnen en andere strategieën om CO2-emissies te verminderen. Naties moeten ook voorkomen dat koolstofputten worden verwijderd door ontbossing te stoppen en moeten koolstofputten versterken door herbebossing van aangetaste gebieden. Ze moeten ook technologieën ontwikkelen en toepassen die overtollige kooldioxide in de atmosfeer afvoeren. Deze acties moeten binnen enkele decennia worden voltooid.
  2. "Verlaag de concentraties van verontreinigende luchtverontreinigende stoffen (donkere roet, methaan, ozon in lagere atmosfeer en fluorkoolwaterstoffen) tot wel 50%, om de klimaatverandering in deze eeuw te vertragen, terwijl miljoenen vroegtijdige sterfgevallen als gevolg van luchtwegaandoeningen en miljoenen tonnen gewasschade per jaar.
  3. "Bereid je voor op aanpassing aan de klimatologische veranderingen, zowel chronisch als abrupt, die de maatschappij niet zal kunnen opvangen. We pleiten in het bijzonder voor een wereldwijd initiatief voor capaciteitsopbouw om de natuurlijke en sociale gevolgen van klimaatverandering in berggebieden en aanverwante stroomgebieden te beoordelen. "

Lees het rapport (samenvatting of in zijn geheel) dat beschikbaar is op de Catholic Climate Convenant-website.

Terug naar boven