OMI-logo
Nieuws
Vertaal deze pagina:

Laatste nieuws

News Feed

Nieuws Archief


Nieuwste video en audio

Meer video en audio>

US Supreme Court weigert te horen geval van de gier

Oktober 8th, 2013

vulturemanHet Hooggerechtshof van de Verenigde Staten heeft besloten om de historische schuldzaak tussen Argentinië en obligatiehouders niet te laten leiden door NML Capital, een hedgefonds dat de schulden van landen in een financiële crisis koopt. Van Argentinië wordt verwacht dat het in de komende maanden een tweede verzoekschrift indient dat het Hooggerechtshof zal herzien en opnieuw zal beslissen of het de zaak zal horen. In juni diende Argentinië een schrijver van certiorari aan het Amerikaanse Hooggerechtshof met het verzoek aan de rechtbank om een ​​uitspraak van het 2nd US Circuit Court of Appeals dat afgelopen oktober is gedaan, nietig te verklaren. De uitspraak beval Argentinië om obligatiehouders $ 1.33 miljard te betalen op basis van de interpretatie van de rechtbank van a pari passuof pariteitsclausule.

"De geloofsgemeenschap is bedroefd door de beslissing van het hooggerechtshof", zegt Eric LeCompte, uitvoerend directeur van Jubilee USA, een religieuze organisatie tegen armoede. "Gezien de waarschijnlijkheid dat Argentinië opnieuw een verzoekschrift indient bij het Amerikaanse Hooggerechtshof over deze wereldwijde armoededossier, bidden we om een ​​nieuwe herziening die het Amerikaanse Hooggerechtshof zal behandelen."

Hedgefondsen die winst proberen te maken door noodlijdende schulden van arme landen of landen met weinig geld op te kopen tegen sterk verlaagde tarieven en vervolgens juridische systemen te gebruiken om tot 400% winst te behalen, worden gewoonlijk 'gierenfondsen' genoemd. Er zijn verschillende van dit soort hedgefondsen die Argentinië aanklagen na het kopen van goedkope Argentijnse schulden toen het land in 81 in gebreke bleef met ongeveer $ 2001 miljard. In die tijd waren de werkloosheidscijfers in Argentinië enorm hoog en de financiële status van het land weerspiegelde de huidige financiële problemen van Griekenland. Argentinië heeft zijn schuld geherstructureerd tegen ongeveer 30 cent per dollar. Ongeveer 92 procent van de obligatiehouders nam deze deal aan. Toen de natie uit de economische neergang begon te komen, hebben schuldeisers die geherstructureerd zijn de waarde van hun obligaties zien stijgen. De overblijvende hedgefondsen die Argentinië aanklagen, hebben de deal verschillende keren geweigerd en blijven het volledige bedrag aanklagen.

Frankrijk diende een amicus briefing aan het Amerikaanse Hooggerechtshof ter ondersteuning van het verzoek van Argentinië. Duitse rechtbanken hielden de zijde van Argentinië en verwierpen soortgelijke hedgefondsclaims voor Argentijnse activa in Duitsland. De IMF woog de zaak door te zeggen dat het resultaat grote gevolgen zou hebben voor de herstructurering van toekomstige staatsschulden. Bovendien is het Wereldbank merkte op dat gierfondsgedrag het financieel herstel in fragiele economieën bedreigt. In de loop van de zaak, voorheen vóór het 2nd US Circuit Court, diende de Amerikaanse regering een een vriend van de rechter Het opmerken van een uitspraak tegen Argentinië zou het veel moeilijker kunnen maken voor landen in financieel herstel of landen die onder economische druk staan ​​om toegang te krijgen tot krediet- en schuldswaps.

"Deze hedgefondsen hebben bergen geld, maar ze zijn moreel bankroet", verklaarde LeCompte.

Lees meer op de Jubilee USA-webpagina gewijd aan de zaak.

Met dank aan Jubilee USA voor de informatie in dit bericht.

 

Terug naar boven