OMI-logo
Nieuws
Vertaal deze pagina:

Laatste nieuws

News Feed

Nieuws Archief


Nieuwste video en audio

Meer video en audio>

Roofzuchtige hedgefondsen en Argentinië tonen confrontatie met hooggerechtshof

December 17th, 2013

Meerderheidsleningshouders zoeken een einde aan de impasse tussen Argentinië en Holdouts

Argentinië is verwacht een beroep doen op het Amerikaanse Hooggerechtshof midden februari in antwoord op een uitspraak van de Amerikaanse 2nd Circuit Court waarin het land wordt gelast $ 1.33 miljard te betalen aan roofheggenschap. Het precedent van de zaak zal arme landen in financiële nood kwetsen en een kleine groep hedgefondsen in staat stellen activa aan te trekken die de kwetsbare bevolkingsgroepen ten goede komen. Tegelijkertijd hebben schuldhouders die hun schuld hebben geherstructureerd met Argentinië gehuurd advocaten om te helpen bij het onderhandelen over het geschil tussen holded hedge funds en Argentinië. Bijna 93% van de schuldhouders herstructureerde hun schuld na de 2001-standaard met Argentinië. De meerderheid van de obligatiehouders vreest dat hun schikkingen kunnen worden verstoord als hedgefondsen de definitieve uitspraak winnen.

"We zijn het eens met de zorgen van de geherstructureerde obligatiehouders," zei Eric LeCompte, uitvoerend directeur van Jubilee USA Network, een op geloof gebaseerde organisatie voor armoedebestrijding. "We treden toe tot het IMF, de Wereldbank en het Witte Huis om dit extreme gedrag van hedgefondsen aan te klagen dat misbruik maakt van de armste mensen ter wereld."

Zodra Argentinië een beroep doet op de Supreme Court, hebben belanghebbende partijen 30 dagen om een ​​amicus of een vriend van de rechter in te dienen waarin ze de Supreme Court oproepen de zaak te accepteren. Het Hooggerechtshof zou waarschijnlijk in de zomer beslissen of het de zaak daadwerkelijk zal horen. In een andere zaak die momenteel voor de Supreme Court ligt, vroeg Argentinië om herziening van een lagere rechterlijke uitspraak, waardoor NML Capital informatie kon inwinnen over de niet-Amerikaanse activa van Argentinië. De Verenigde Staten dienden een amicus briefing ter ondersteuning van Argentinië, met het argument dat de activa van Argentinië immuun zijn voor inbeslagname volgens de federale wetgeving inzake soevereine immuniteit.

Deze gevallen gaan terug naar 2001, toen Argentinië in gebreke bleef met ongeveer $ 81 miljard aan schulden. Meerdere hedgefondsen kochten schuld voor centen op de dollar. Deze hedge funds worden "gier" -fondsen genoemd omdat ze prooi zijn voor landen in financiële nood en activa targeten die ten goede komen aan arme bevolkingsgroepen. Het bijna 93-percentage van obligatiehouders die hun schulden met Argentinië hebben geherstructureerd, heeft de waarde van hun obligaties zien stijgen. De hold-out hedgefondsen die Argentinië aanklagen, hebben de deal verschillende keren geweigerd en in plaats daarvan aangeklaagd voor het volledige bedrag van de schuld die ze hebben gekocht.

De oppositie tegen gierfondsen is wijdverbreid. Vergelijkbare claims met betrekking tot hedgefondsen tegen Argentinië zijn afgewezen door rechtbanken in Duitsland en Frankrijk diende een amicus briefing ter ondersteuning van Argentinië in een eerder beroep bij de Supreme Court. In lagere rechtszaken diende de Amerikaanse regering een amicus briefing ter ondersteuning van Argentinië, met het argument dat een uitspraak tegen Argentinië het veel moeilijker zou kunnen maken voor landen met een financieel herstel of met economische stress om toegang te krijgen tot krediet- en schuldswaps. Het IMF heeft ook gewogen over de zaak, zeggende dat het resultaat grote gevolgen zou hebben voor de toekomstige herstructurering van de staatsschuld.

"Het is zeldzaam dat we een dergelijke wereldwijde consensus zien die dit roofzuchtige gedrag van hedgefondsen verwerpt. Deze hedgefondsen schaden legitieme investeerders en arme mensen, "merkte LeCompte op.

Lees meer over deze zaak op de Jubilee USA-website.

Terug naar boven