OMI-logo
Nieuws
Vertaal deze pagina:

Laatste nieuws

News Feed

Nieuws Archief


Nieuwste video en audio

Meer video en audio>

Missionaris Oblates sluit zich aan bij het indienen van het Hooggerechtshof in Argentinië / NML Capital Case

Maart 25th, 2014

Jubilee USA Network, een religieuze anti-armoedecoalitie, samen met 78 andere religieuze en ontwikkelingsgroepen die zijn gedeponeerd bij het Amerikaanse Hooggerechtshof in de zaak tussen Argentinië en NML Capital. De Amicus Curiae briefing kiest de kant van Argentinië omdat het precedent van de zaak van invloed is op roofzuchtig gedrag bij kwetsbare bevolkingsgroepen. De 'friend-of-the-court'-beknopte uiteenzetting zegt dat de zaak een schadelijk effect zal hebben op de armen, het bipartisiaanse schuldenbeleid van de Verenigde Staten ongedaan zal maken en wereldwijde financiële instabiliteit zal veroorzaken. Filers die lid worden van Jubilee USA zijn: American Jewish World Service, Church World Service, Action Aid USA, talrijke synagogen en kerken in de VS en een groot aantal katholieke religieuze ordes van nonnen en priesters, waaronder de Missionary Oblates. Lees de volledige lijst van de 79-groepen en Jubilee USA's amicus curiae.

"Uiteindelijk gaat deze zaak over een precedent dat opkomende economieën zou kunnen blootstellen aan extreem roofzuchtig gedrag", zegt Kent Spriggs, de advocaat die de 79 groepen vertegenwoordigt. "De beslissing van het Hooggerechtshof zal het huidige tweeledige Amerikaanse schuldbeleid bevestigen of schaden."

Het Hooggerechtshof zal waarschijnlijk tegen de zomer beslissen of het de zaak al dan niet zal behandelen. De zaak gaat terug tot 2001, toen Argentinië in gebreke bleef met een schuld van ongeveer $ 81 miljard. Meerdere hedgefondsen kochten schulden voor centen op de dollar. Deze hedgefondsen worden ‘gierenfondsen’ genoemd omdat ze jagen op landen in financiële nood en zich richten op activa die ten goede komen aan arme bevolkingsgroepen. De bijna 93% van de obligatiehouders die hun schulden bij Argentinië hebben geherstructureerd, hebben de waarde van hun obligaties zien stijgen. De hold-out hedgefondsen die Argentinië aanklagen, weigerden de deal verschillende keren en hebben in plaats daarvan een rechtszaak aangespannen voor het volledige bedrag van de schuld die ze hebben gekocht.

De Amicus-brief citeert deskundige economen en advocaten, het Internationaal Monetair Fonds, studies over schulden, Adam Smith, paus Johannes Paulus II en heilige geschriften voor christenen en joden. "Onze brief van het Hooggerechtshof begint als een gebed, wordt een samenvatting van een proefschrift en eindigt als een preek", aldus Eric LeCompte, uitvoerend directeur van Jubilee USA Network. "Deze zaak heeft gevolgen voor miljoenen arme mensen over de hele wereld en ze verdienen een hoorzitting."

Naast Jubilee USA en haar partners hebben Brazilië, Mexico, Frankrijk en Nobelprijswinnaar en voormalig chef-econoom Joseph Stiglitz van de Wereldbank hun voornemen bekend gemaakt om namens Argentinië in te schrijven. Naast het Internationaal Monetair Fonds heeft de Wereldbank het gedrag van deze hedgefondsen sterk bekritiseerd, en de regering van de Verenigde Staten heeft de zijde van Argentinië in een verwante zaak voor het Hooggerechtshof. De internationale consensus tegen dit gedrag weerspiegelt de tweeledige consensus rond het zeer schuldverlichtingbeleid dat wordt bedreigd door de acties van deze rooffondsen.

De brief behandelt krachtig de impact van de zaak op toekomstige schuldherstructureringen, armoede en het internationale financiële systeem. De volgende zijn citaten die zijn ontleend aan de vriend-van-de-rechtbank brief van Jubilee USA Network zoals ingediend voor indiening:

“Omdat het gebruik van de wet om de armen te verdrijven voor het plezier van de machtigen niet alleen het rechtvaardigheidsgevoel belichaamd in het Amerikaanse beleid beledigt, maar ook de nog oudere principes van bijbelse gerechtigheid geopenbaard in de geschriften van ons geloof, dienen we deze amicus curiae respectvol in. brief waarin het Hof wordt verzocht certiorari te accepteren. "

"De mening ... dreigt nu het schuldverlichtingsbeleid van de Verenigde Staten te ontrafelen en veel van de geboekte vooruitgang ten behoeve van de armen ongedaan te maken."

"De aanwezigheid van zelfs maar een enkele holdout kan anders coöperatieve crediteuren ervan weerhouden om in te stemmen met de herstructurering van de schuld van een land ... de ... onderstaande beslissing zou het volhouden en vervolgen ... de meest rationele strategie voor crediteuren maken."

"Door de onderstaande beslissing te laten staan, zou ... financiële bedrijven die jagen op de armste landen en mensen van de wereld een baanbrekend juridisch precedent krijgen om hun predatie te versnellen."

"Als men mag blijven staan, kan de beslissing in dit geval ... systeemrisico's genereren in het internationale systeem."

"Handhaving van de beslissing ... zou tal van gevestigde beleidsmaatregelen van de Verenigde Staten schaden of frustreren ... [dat] begon tijdens de regering-Bush en werd voortgezet door de regering-Obama."

Meer informatie over de zaak is te vinden op de website van Jubilee USA.

Jubilee USA Network is een alliantie van meer dan 75 Amerikaanse organisaties, 300-geloofsgemeenschappen en 50 Jubilee wereldwijde partners. The Missionary Oblates is een ledenorganisatie van Jubilee USA.

Terug naar boven