OMI-logo
Nieuws
Vertaal deze pagina:

Laatste nieuws

News Feed

Nieuws Archief


Nieuwste video en audio

Meer video en audio>

Vatican Issues Statement on the UN Guiding Principles on Business and Human Rights

Juni 25, 2014

Guiding_PrinciplesZijne Excellentie, aartsbisschop Silvano M. Tomasi, permanent waarnemer van de Heilige Stoel bij de Verenigde Naties en andere internationale organisaties in Genève, legde een verklaring af over de leidende beginselen van de VN tijdens de 26e zitting van de Mensenrechtenraad op 11 juni. De verklaring, getiteld "Rapport van de werkgroep over de kwestie van mensenrechten en transnationale ondernemingen en andere zakelijke ondernemingen" is uitstekend en roept op tot de noodzaak om de verspreiding van de principes te verbreden, schaal te bereiken bij de implementatie, vertrouwen op te bouwen bij belanghebbenden en barrières te overwinnen. naar een effectieve remedie.

De Leidende Principes voor bedrijfsleven en mensenrechten (Guiding Principles) werden door de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties op 16 juni 2011 goedgekeurd. De leidende beginselen bieden een gezaghebbende wereldwijde standaard voor het aanpakken van negatieve gevolgen voor de mensenrechten in verband met zakelijke activiteiten over de hele wereld.

De leidende beginselen bevatten drie beginselen met betrekking tot de plicht van de staat om de mensenrechten te beschermen, de maatschappelijke verantwoordelijkheid om de mensenrechten te respecteren en de toegang tot rechtsmiddelen voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen.

Het volgende geeft een voorproefje van de uitspraak die volledig de bezorgdheid van het Vaticaan weerspiegelt over de impact van krachtige economische structuren en activiteiten op het leven van gewone mensen:

“Het vermogen van internationale bedrijven om gedeeltelijk aan territorialiteit te ontsnappen en voor zichzelf een bestaan ​​op te bouwen“ tussen ”nationale wetgeving is terecht een van de zorgen van de internationale gemeenschap. Hun mobiliteit in termen van hun land van oprichting, management, productie en financiële stromen stelt hen in staat om door de nationale wetgevingen te navigeren, te profiteren van regelgevingsarbitrage en de rechtsgebieden te kiezen die het beste rendement kunnen bieden in termen van winst. Paus Franciscus hebben in zijn apostolische exhortatie "De vreugde van het evangelie" en andere religieuze leiders in de internationale gemeenschap herhaaldelijk erop gewezen dat winst niet de enige grondgedachte kan zijn van zakelijke activiteiten. Transnationale bedrijven maken deel uit van de mensenfamilie en als zodanig moeten hun activiteiten voldoen aan de normen van de mensenrechten. "

“Een ander punt van zorg voor de internationale gemeenschap is de inherente complexiteit van de transnationale ondernemingen met betrekking tot hun diverse operationele modellen (modus operandi), waardoor ze erg moeilijk te controleren en te controleren zijn. Het daaruit voortvloeiende gebrek aan robuuste en tijdige transparantie maakt het erg moeilijk om de naleving van regels en wetgevingen te meten. Schendingen van de mensenrechten vinden maar al te vaak plaats uit het volkomen verwaarlozen van de gevolgen die te verwachten zouden zijn geweest als iemand er maar aan had willen denken. Dit soort "verwaarlozing" is niet terloops, maar systematisch. "

Lees de volledige verklaring hier.

Terug naar boven