OMI-logo
Nieuws
Vertaal deze pagina:

Laatste nieuws

News Feed

Nieuws Archief


Nieuwste video en audio

Meer video en audio>

Migratie voor iedereen werken: het wereldwijde Compact voor veilige, regelmatige en ordelijke migratie

Augustus 16th, 2018

Ingediend door Fr. Daniel LeBlanc, OMI

Op 12 in juli, in haar inleidende opmerkingen tijdens de eerste dialoog met meerdere belanghebbenden die werd gehouden aan de rand van de eerste intergouvernementele onderhandelingen over het wereldwijde pact voor een veilige, ordentelijke en regelmatige migratie, de speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de VN inzake migratie, mevrouw Louise Arbor, maakte de volgende pleidooi: “Op de lange termijn is het bewijs duidelijk: de voordelen van migratie wegen ruimschoots op tegen de uitdagingen. En zonder een duidelijk begrip van migratie, omringen negatieve verhalen migranten. “We mogen niet toestaan ​​dat xenofobe politieke verhalen over migratie onze doel om de internationale samenwerking op het gebied van migratie te versterken. " Ze benadrukte verder dat "we alleen met feiten en context een respectvolle en realistische discussie over migratie kunnen voeren, een die de vele onnauwkeurige en negatieve verhalen die worden aangeprezen voor kortetermijnpolitiek voordeel en misplaatst beleid, terugdraait."

De grote toestroom van vluchtelingen / migranten uit sommige landen in het Midden-Oosten en Afrika in Europa tussen 2014 en 2016, als gevolg van de escalatie van conflicten en de sociaal-politieke en economische uitdagingen in deze regio's, zorgde voor een enorme wereldwijde bezorgdheid, evenals sociaal-politieke weerslag uit enkele Europese landen. De Algemene Vergadering van de VN (AVVN) reageerde op de situatie door een top op hoog niveau om de grote bewegingen van vluchtelingen en migranten aan te pakken in september 2016. Aan het einde van de top nam de AVVN het besluit een resolutie 71 / 1, ook wel bekend als de New York Declaration (NYD). Volgens de AVVN drukt de Verklaring van New York "de politieke wil uit van wereldleiders om levens te redden, rechten te beschermen en verantwoordelijkheid te delen op wereldschaal". Uitdrukkelijk in de NYD was de toezegging van de lidstaten om tegen 2018 te onderhandelen en een afzonderlijk mondiaal verdrag aan te nemen voor veilige, ordelijke en reguliere migratie en vluchtelingen.

Algemene Vergadering van de VN

Terwijl de werkzaamheden aan het Global Compact voor vluchtelingen grotendeels werden gecoördineerd door de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor Vluchtelingen in Genève werd het proces voor onderhandelingen over het wereldwijde verdrag voor veilige, ordentelijke en reguliere migratie strikt door de staat geleid en gefaciliteerd door de permanente vertegenwoordiger van Zwitserland en Mexico bij de Verenigde Naties. Na uitgebreid overleg met meerdere belanghebbenden en zes intense maanden van intergouvernementele onderhandelingen kwamen de lidstaten met een voorstel overeengekomen document op 13th Juli 2018. Het overeengekomen onderhandelde documenten voor zowel het mondiale pact voor veilige, ordentelijke en reguliere migratie en vluchtelingen, zullen begin december 2018, in Marrakech, Marokko, door de Algemene Vergadering van de VN worden aangenomen. Wanneer het wordt aangenomen, zal het wereldwijde compact voor veilige, ordentelijke en reguliere migratie het allereerste mondiale raamwerk voor migratiebeheer zijn.

Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor Vluchtelingen

In haar opmerkingen aan het einde van de onderhandelingen prees de plaatsvervangend secretaris-generaal van de VN, mevrouw Amina Mohammed, de lidstaten voor hun voortzetting van het proces ondanks het feit dat ze opmerkte: "een aantal diepzinnige kwesties die migratie oproept zoals soevereiniteit van staten en mensenrechten; wat is vrijwillige beweging; de relatie tussen ontwikkeling en mobiliteit; en hoe sociale cohesie te ondersteunen."Mevrouw Mohammed wees erop dat"dit pact toont het potentieel van multilateralisme aan: ons vermogen om samen te komen over kwesties die wereldwijde samenwerking vereisen - hoe gecompliceerd en omstreden ze ook zijn.“Alle lidstaten van de VN maakten deel uit van de intergouvernementele onderhandelingen voor veilige, ordelijke en reguliere migratie, behalve de Verenigde Staten van Amerika en Hongarije.

Lees verder:  Intergouvernementeel onderhandeld en overeengekomen einddocument van het Global Compact voor veilige, ordelijke en reguliere migratie; https://bit.ly/2LP0ycL

De VN-top voor vluchtelingen en migranten 2016: https://bit.ly/2bqPpvC

De New York Declaration: https://bit.ly/2o9ItXe

 

Geplaatst in: Homepage Nieuws, Problemen, Nieuws

Terug naar boven