OMI-logo
Nieuws
Vertaal deze pagina:

Laatste nieuws

News Feed

Nieuws Archief


Nieuwste video en audio

Meer video en audio>

Gilberto Pauwels, OMI – Verdediger van de democratie en sociale strijder

Maart 3rd, 2023

(Door pater Roberto Carrasco, OMI)

Schrijven over een persoonlijkheid, een Oblate-zendeling, een sociale strijder, is schrijven over iemand die jaren heeft gewijd aan zijn passies: pleiten voor inheemse volkeren en zorgen voor ons gemeenschappelijk huis. In het laatste Generaal Kapittel van 2022 benadrukten de Missionaire Oblaten van Maria Onbevlekt onze erkenning van de roeping van de Broeder Oblaten voor zijn gelijkwaardige en complementaire verantwoordelijkheid in de evangelisatie (cf. CCRR 7). Om deze reden herinnert het 37e Generaal Kapittel ons eraan dat we als religieuze gemeenschap niet compleet zijn zonder het getuigenis van onze Broeders Oblaten.

“In de natuur is het fundamenteel om de bestaande biodiversiteit te verdedigen; proberen te vermijden dat we om secundaire redenen onze diversiteit vernietigen. Hetzelfde kan gezegd worden over culturen. Aan het begin van CEPA (Centrum voor ecologie en Andesvolkeren), we verdedigden de originaliteit van de culturen. Maar nu erkennen we dat niet alleen onze cultuur belangrijk is, dus verdedigen we de diversiteit van culturen”.

Met deze woorden kunnen we frater Gilbert Franz Camiel Pauwels Shootetten herkennen, OMI -een Belgische missionaris die in 1974 in Bolivië aankwam-, en die in 1995, samen met de Oblates, Marcos Van Ryckeghem en Christian Dutry,  CEPA opgericht -(Centrum voor ecologie en Andesvolkeren) -. Dit centrum dat de Missionary Oblates of Mary Immaculate heeft opgericht, is in leven gehouden omdat 

“De eerste en fundamentele plicht is om de volkeren, de gemeenschap te begeleiden. We begeleiden de inheemse volkeren in de eerste plaats door hen te helpen hun realiteit beter te begrijpen. We helpen mensen de natuur beter te begrijpen (de ecosystemen waarin ze leven), de gebieden waarin ze leven met al hun rijkdom en de bedreigingen voor hun huizen. We doen dit op basis van onderzoek, publicaties, lezingen en workshops, die allemaal proberen mensen door middel van kennis sterker te maken. 

Deze woorden beschrijven perfect de passie van deze Broeder Oblaten om het Koninkrijk van God aan te kondigen door samen te werken met de inheemse volkeren van de Altiplano (Andes-hooglanden) en te prediken over de zorg voor het gemeenschappelijk huis. De mensen die zijn passie en liefde voor hen kennen, noemen hem Gilberto, wat het Spaanse equivalent is van Gilbert.

Gilberto Pauwels is een Broeder Oblaten die zich vele jaren heeft toegewijd aan Filosofie, Religiewetenschappen, Missiologie en Sociale en Culturele Antropologie studeren, wat zijn favorieten zijn. Hij was ook mede-oprichter van het Diocesaan Centrum voor Sociaal Pastoraal (CEDIPAS) in het bisdom Oruro in Cochabamba, Bolivia, een centrum dat hij bijna 20 jaar leidde. 

Zwart en geel omslag met onderscheidingOp 8 februari 2023 heeft de Kamer van Senatoren van de Plurinationale Wetgevende Vergadering van Bolivia via Kamerresolutie nr. 010/2022-2023 broeder Gilberto Pauwels, OMI, de erkenning "Democracy Award - Juan Carlos Flores Bedregal" toegekend voor zijn activiteiten ter verdediging van de democratie en sociale belangenbehartiging. 

Julián Arias, een Boliviaanse theoloog die bij CEPA werkt, wijst erop dat “deze erkenning die broeder Gilberto ontvangt, is voor zijn strijd voor democratie tijdens de dictatuur in Bolivia. Om deze reden heeft hij de benoeming tot president voor het leven van de Permanente Vergadering voor de Mensenrechten in Oruro.” 

Het is belangrijk om te onthouden dat broeder Gilberto in 2010 ontving de onderscheiding "Sebastián Pagador". in het First Degree National Emblem van voormalig president Evo Morales voor zijn verdiensten voor de ontwikkeling, het prestige en de vooruitgang van de staat Oruro. 

Voor de Algemene Delegatie van BOLPER (Bolivia-Peru) is het getuigenis van Gilberto Pauwels als Broeder Oblaten een bemoediging voor de hele Kerk. Omdat het de evangelische waarde presenteert van broederlijke relaties van gelijkheid ondanks de verleiding om te domineren, de beste plaats te zoeken of autoriteit als macht uit te oefenen. 

 

Terug naar boven