OMI-logo
Nieuws
Vertaal deze pagina:

Laatste nieuws

News Feed

Nieuws Archief


Nieuwste video en audio

Meer video en audio>

Inheemse struiken kiezen voor bestuivingstuinen

9 mei 2024

Door Zr. Maxine Pohlman, SSND, Directeur, Ecologisch leercentrum van La Vista

De bestuiverstuin van La Vista in het Onbevlekt Hart van Maria Noviciaat in Godfrey, Illinois, krijgt dit seizoen een nieuwe look. Op verstandig advies van onze meestertuinman hebben we inheemse struiken geïntroduceerd, die vaak voorkomen. over het hoofd gezien bij het plannen van een tuin voor bestuivers.

Voordelen:

(Bloeiende knopstruik)

– Eén volwassen struik, zoals de hier afgebeelde knopstruik, kan meer nectar en stuifmeel opleveren dan een enkele vaste plant. Deze struik zoemde in april en mei gewoon van de bijen en vlinders!

– Sommige bloeiende struiken bloeien vroeg in het seizoen en zorgen voor voedsel vóór andere inheemse bloemen; Buiten het kantoor van La Vista bloeide bijvoorbeeld spicebush terwijl het nog behoorlijk koel was. Inheemse bijen waren er in overvloed op de kleine gele bloemen voordat ik ze ergens anders zag.

– Inheemse bladverliezende heesters bieden vaak seizoensgebonden interesse; Naast bloemen in de lente en zomer kunnen ze bijvoorbeeld ook fruit, noten, zaaddozen of bessen opleveren, zoals deze zich ontwikkelen op de hier afgebeelde spicebush. In de nazomer worden ze rood en trekken ze wilde dieren aan.          

– Veel inheemse planten zijn larvale gastheren voor vlinders en motten.

– Eenmaal gevestigd, hebben de meeste struiken geen water meer nodig!

– Er zijn geen meststoffen, pesticiden of herbiciden nodig voor deze inboorlingen!

Wat zijn inheemse soorten?

Inheemse soorten zijn soorten die samen met het dierenleven in een gebied zijn geëvolueerd, in tegenstelling tot genaturaliseerde soorten die door mensen zijn geïntroduceerd, zoals de soorten die door Europeanen zijn meegebracht toen ze dit land koloniseerden, en de soorten die door kwekerijen worden verkocht omdat ze een speciale aantrekkingskracht hebben op de onbewuste tuinman. Veel kwekerijen hebben inmiddels een speciale afdeling ‘inheemse planten’.

Inheemse planten die we hebben geplant zijn onder meer: ​​nannyberry viburnum, geurige sumak, knoopstruik, zwarte appelbes, zwarte vlierbes, kruidenstruik, arrowwood viburnum en toverhazelaar. Ze doen het allemaal goed in hun tweede jaar.

(Onrijpe bessen op kruidenstruik)

 
(Inheemse bij in bloei)

Een nieuwe tuinethiek

Sinds de ontwikkeling en de landbouw veel leefgebieden van bestuivers hebben geëlimineerd, sinds we zo lang pesticiden zo overvloedig hebben gebruikt, en sinds de klimaat- en biodiversiteitscrises op ons afkomen, is het onze verantwoordelijkheid geworden om een ​​tuin te ontwerpen die niet alleen aangenaam is voor het menselijk oog, maar ook ook gunstig voor bestuivers, waaronder bijen, vlinders, motten, vleermuizen, vogels, wespen en vliegen. 

Als u hier meer over wilt lezen, kunt u het boek van Benjamin Vogt aanschaffen Een nieuwe tuinethiekLaat dit citaat je verleiden:

 

“Simpel gezegd: milieubewustzijn is niet politiek; het is sociale rechtvaardigheid voor alle soorten die vandaag de dag worden gemarginaliseerd en voor degenen die morgen met uitsterven worden bedreigd.

Door diep en eerlijk na te denken over onze gebouwde landschappen, kunnen we een medelevend activisme creëren dat ons dieper verbindt met de natuur en met elkaar.”


(La Vista bestuiverstuin)

 

 

 

Terug naar boven