OMI-logo
Nieuws
Vertaal deze pagina:

Laatste nieuws

News Feed

Nieuws Archief


Nieuwste video en audio

Meer video en audio>

Oktober – Je goud weggeven

Oktober 16th, 2023

bloem met geel centrum en oranje randen

(Afbeelding door congerdesign via Pixabay)

(door Zr. Maxine Pohlman, SSND, directeur, Ecologisch leercentrum van La Vista)

Tijdens de herfst doet de bestuiverstuin van La Vista denken aan het prachtige gedicht 'Guldenroede' van Mary Oliver. Ze beschrijft dat deze alomtegenwoordige herfstbloemen ‘met licht gevulde lichamen hebben… die hun goud weggeven’. Ik waardeer die manier van kijken naar guldenroede, die in deze tijd van het jaar overal lijkt te voorkomen.

Haar gedicht begon meer voor mij te betekenen nadat ik een lezing had gehoord over de fysica van licht door astronoom Stephan Martin. Hij vertelde zijn luisteraars dat licht de manier is waarop we het heelal kennen! Alleen al die gedachte doet me stilstaan. Hij nodigde ons uit om terug te denken aan de vele manieren waarop we dagelijks met licht in aanraking komen; bijvoorbeeld 's ochtends als we onze ogen openen en licht uit het raam zien dat naar onze hersenen reist en een beeld creëert. Hij zei dat onze ogen de interface zijn tussen onszelf en onze wereld, en dat zien een heilige verbindende handeling is die we als eerste ervaren bij het ontwaken!

Vervolgens kunnen we een ochtendwandeling maken en de guldenroede zien groeien en geven langs de kant van de weg. Hij legde uit dat we eigenlijk licht van de zon ervaren dat wordt geabsorbeerd door atomen van de bloem. Guldenroede zendt vervolgens de energie uit deze atomen uit, zodat we het licht van guldenroede zien – niet alleen een weerspiegeling, maar de essentie van guldenroede. Hoe geweldig is dat! Hier is nog een reden om ontzag te hebben, en hij zei dat dit geldt voor alles wat we zien – elk wezen straalt zichzelf als een ster de wereld in, creëert intimiteit en geneest onze scheiding van de natuur – als we ontvankelijk zijn voor deze waarheid.

(Afbeelding door Stefan Schweihofer via Pixabay)

Later op de dag kunnen we naast iemand zitten en de warmte van diegene voelen uitstralen. De realiteit is dat we ons licht voelen. Ze gloeien; wij gloeien. Ons lichaam ziet en voelt licht. Denk hier eens over na: ons hele leven wordt aangedreven door zonlicht, en onze energie IS de energie van de zon. Licht is wat wij zijn!

Geen wonder dat Jezus ertoe werd bewogen te zeggen: ‘Jij bent het licht van de wereld… laat jouw licht schijnen…” Geen wonder dat Boeddha aan het einde van zijn leven zei: “Maak van jezelf een licht”. Geen wonder dat Mary Oliver ons impliciet aanmoedigt om de guldenroede te imiteren en ons goud weg te geven.

Hoe kunnen we dat niet doen? 

 

 

Terug naar boven