OMI-logo
Nieuws
Vertaal deze pagina:

Laatste nieuws

News Feed

Nieuws Archief


Nieuwste video en audio

Meer video en audio>

Sri Lanka: herhaalde beschietingen van ziekenhuizen bewijs van oorlogsmisdaden

11 mei 2009

mullivaikkal-ziekenhuis-under-shell-attack-on-30-mei-2009-at-9-am-cp

Ziekenhuis Mullivaikkal gepeld op 3 Mei 2009 op 9 am

Met 30-aanvallen sinds december gerapporteerd over medische voorzieningen waarschuwt Human Right Watch dat commandanten die verantwoordelijk zijn voor dergelijke aanvallen kunnen worden vervolgd voor oorlogsmisdaden.

De Srilankaanse strijdkrachten hebben herhaaldelijk ziekenhuizen in de noordelijke Vanni-regio getroffen in willekeurige aanvallen van artillerie en luchtaanvallen volgens de gerespecteerde internationale organisatie voor toezicht op mensenrechten.

Een van de dodelijkste van deze aanvallen op medische faciliteiten vond plaats op 2 mei, toen artilleriegranaten het Mullaivaikal-ziekenhuis troffen in de door de regering verklaarde "no-fire zone", waarbij 68 personen omkwamen en 87 gewond raakten.

Medisch regeringspersoneel in het oorlogsgebied rapporteert zorgvuldig de GPS-coördinaten aan de regering in een vergeefse poging om de faciliteiten te beschermen in het intense bombardement van het drukke gebied. Naar schatting zijn 100,000-burgers gevangen tussen de twee legers, niet in staat om aan de gevechten te ontsnappen.

"Ziekenhuizen zijn bedoeld als toevluchtsoorden tegen beschietingen, geen doelwitten", zegt Brad Adams, directeur Azië bij Human Rights Watch. "Terwijl doktoren en verpleegsters worstelen om levens te redden in overvolle en ondergewaardeerde faciliteiten, hebben aanvallen van het Sri Lankaanse leger het ene ziekenhuis na het andere getroffen."

Het Oblate JPIC-kantoor is toegetreden tot Human Rights Watch door zowel de Sri Lankaanse strijdkrachten als de separatistische Liberation Tigers van Tamil Eelam (LTTE) te bekritiseren wegens tal van schendingen van de oorlogswetten tijdens de recente gevechten.

Lees het volledige rapport van HR Watch.

Terug naar boven