OMI-logo
Nieuws
Vertaal deze pagina:

Laatste nieuws

News Feed

Nieuws Archief


Nieuwste video en audio

Meer video en audio>

Oblate JPIC Action Alert: protest doden van inheemse volkeren in de Amazone

Juni 10, 2009

DRINGENDE ACTIE NODIG!

dsc_0357Politie-slachting van inheemse protestanten in de Peruaanse Amazone is gekoppeld aan de vrijhandelsovereenkomst tussen de VS en Peru

Tijdens het afgelopen weekend hebben confrontaties in de Peruaanse Amazone tussen geweldloze inheemse demonstranten en de politie meer dan 60-mensen doodgemaakt. Zoveel als 30,000 inheemse mensen hebben bijna twee maanden geprotesteerd, een reeks presidentiële decreten uitgegeven vorig jaar onder de US-Peru FTA implementatiewet. Verschillende van deze decreten bedreigen directe inheemse territoria en rechten.

Klik hier om actie te ondernemen om president Obama te vertellen over onze verontwaardiging over het bloedbad onder vreedzame, inheemse demonstranten in Peru dat direct verband houdt met de vrijhandelsovereenkomst.

Afgelopen april gaven 41 Oblate-pastoors uit de regio een verklaring af met de titel: "De Amazone beschermen en respecteren, wij beschermen de inheemse bevolking". De priesters spraken rechtstreeks over "de toename van sociale onrechtvaardigheid en ecologische vernietiging die het bestaan ​​zelf van inheemse en boerengemeenschappen bedreigt die van hun land worden geplunderd."

Volledige verklaring beschikbaar op deze website.

Details van het bloedbad:

dsc_0487Bij zonsopgang op vrijdag 5TH, 600 Peruaanse politie in helikopters en te voet opende vuur op duizenden vreedzame inheemse demonstranten die een weg blokkeerden in de buurt van Bagua in de Peruaanse Amazone. Conservatieve schattingen geven aan dat 60 inheemse en politie zijn gedood. De politie wordt beschuldigd van het verbranden van inheemse lichamen, het gooien van hen in de rivier en het verwijderen van gewonden uit het ziekenhuis om het werkelijke aantal slachtoffers te verbergen.

Gedurende twee maanden hebben inheemse 30,000-leden geweldloze protesten gehouden langs de wegen en waterwegen van de Amazone. Deze protesten zijn in reactie op een reeks presidentiële decreten uitgegeven onder de implementatiewetgeving van de VS en Peru. Deze decreten schenden de inheemse rechten en openen de weg voor een ongekende uitbreiding van nieuwe transnationale aardolie, mijnbouw, houtkap en monocultuur in het Amazone-regenwoud.

Op de recente IV Continentale Top van Inheemse Volkeren in Puno, Peru, riepen de leiders van de inheemse Amazone in Peru op tot internationale solidariteit om de Amazone te beschermen. 72% ervan is al in concessie voor exploratie en winning van aardolie. De Peruaanse Amazone speelt een cruciale rol bij het beschermen van het mondiale klimaat en moet worden beschermd.

Deze week zullen Peruaanse functionarissen een ontmoeting hebben met de USTR in Washington voor discussies over de uitvoering van de vrijhandelsovereenkomst. We moeten een krachtige boodschap sturen naar onze regering dat we ons achter de inheemse bevolking van de Peruaanse Amazone scharen en de moord en vernietiging verwerpen die het huidige Amerikaanse vrijhandelsbeleid bevordert. Voer nu actie.

Terug naar boven