OMI-logo
Nieuws
Vertaal deze pagina:

Laatste nieuws

News Feed

Nieuws Archief


Nieuwste video en audio

Meer video en audio>

Sri Lanka War Crimes Report uitgebracht

Oktober 30th, 2009

19_02_09_01_76812_445Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zijn Verslag aan het Congres over incidenten tijdens het recente conflict in Sri Lanka op oktober 22. Het rapport beschrijft schendingen van de oorlogswetten gepleegd door zowel de regeringstroepen als de separatistische Liberation Tigers van Tamil Eelam (LTTE) van januari tot mei 2009.

Het rapport is een ontnuchterende kroniek van de gruwel van oorlog en wijst op de behoefte aan een grondiger onafhankelijk, internationaal onderzoek.

Het Office of War Crimes Issues van het State Department bereidde het Congressioneel gemandateerde rapport voor over mogelijke oorlogsmisdaden begaan tijdens de laatste maanden van de 26-jaarlange burgeroorlog tussen de Sri Lankese regering en de LTTE. Dit burgerconflict eindigde in mei met de nederlaag van de LTTE en de dood van het grootste deel van zijn leiderschap. Het rapport beschrijft vermeende incidenten van LTTE kind rekrutering, aanvallen van de overheid en de LTTE op burgers en civiele structuren, het doden van gevangenen of strijders door regeringstroepen, gedwongen verdwijningen door regeringstroepen en door de overheid gesteunde paramilitairen, en ernstige tekorten aan voedsel, medicijnen en schoon water voor burgers die vastzitten in het oorlogsgebied.

Het rapport werd op oktober 21 aan het Congres gepresenteerd en werd de volgende dag vrijgegeven op de website van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Lees het volledige rapport.

Terug naar boven