OMI-logo
Nieuws
Vertaal deze pagina:

Laatste nieuws

News Feed

Nieuws Archief


Nieuwste video en audio

Meer video en audio>

2012-vredesprogramma in Hiroshima

7 september 2012

Dit rapport van de herdenking van de atoombom in Hiroshima is in augustus ingediend door Brad Rozairo OMI.

Het atoombomjubileum werd plechtig herdacht in Hiroshima. Elk jaar leidt het gastbisdom Hiroshima een reeks programma's zowel in de herdenkingskathedraal als op andere plaatsen, zoals het vredesherdenkingspark. Ik was daar om getuige te zijn van enkele van de evenementen op 5 en 6 augustus.

Het eigenlijke programma begon op 5th in de middag met een symposium over het vooruitzicht van het beëindigen van de nucleaire generatie. Bisschop Tani, het hoofd van de Commissie voor Justitie en Vrede, was de hoofdspreker. Het symposium bevatte ook opmerkingen van een Koreaanse inwoner van Japan die de bom overleefde en van moeders die waren gedwongen om Fukushima te ontvluchten vanwege het nucleaire ongeval van vorig jaar.

'S Avonds rond 500 deden mensen mee aan de vredesmars. We marcheerden de hoofdstraat op van het vredesherdenkingspark van Hiroshima naar de herdenkingskathedraal. Dit jaar merkte ik tijdens de mars dat er een groep luidruchtige pro-nucleaire activisten was die probeerden hun stem te laten horen. Maar dat stoorde de vredesmars niet. Het was goed om de jeugd te zien vanuit verschillende bisdommen met spandoeken en plakkaten waarop stond: "Nee tegen kernenergie", "Wereldvrede" enz. Die toetreden tot de processie. Sommigen hadden vredesboodschappen ingeprent op hun T-shirts! Sommige jonge mannen met gitaren nodigden iedereen uit om met hen mee te zingen vredesliederen met luide stem. (Ik denk dat we luidruchtiger waren dan de pro-nucleaire activisten!). Voor mij was het een ervaring om mee te doen aan de vredesmars en door die atmosfeer te worden gedrenkt. Nadat de vredesmars de kathedraal bereikte, werd een mis voor vrede gevierd. De belangrijkste celebrant was bisschop Maeda van Hiroshima.

Op de 6th, de dag dat Hiroshima werd gebombardeerd, werd er in 6: 15 's ochtends een interreligieuze gebedsdienst gehouden in het vredesherdenkingspark. Geestelijken die verschillende religies vertegenwoordigden, offerden wierook en reciteerde gebeden voor de slachtoffers van de A-bom. Bij 8 vond een "Herdenkingsmassa voor de slachtoffers van kernwapens en alle oorlogen" plaats in de kathedraal.

Persoonlijk is het voor mij iets speciaals om vooral op 6 augustus in Hiroshima te zijn. Elk jaar als ik daarheen ga, neem ik de tijd om naar de verhalen van de slachtoffers van de A-bom te luisteren, kijk ik naar een filmpje over het bombardement, luister naar vredesliederen gezongen door verschillende koren en bid voor vrede. Mensen die bloemen aanbieden bij het herdenkingsmonument, de geur van wierook, het geluid van gong etc. brengen je in een stemming die niet met woorden te verklaren is. De hele dag op die plek zijn en ondergedompeld worden in die sfeer is een diepgaande ervaring. Ik denk dat ik een speciaal plekje voor Hiroshima in mijn hart heb. Dat kan zijn omdat ik uit een door oorlog getroffen land kom.

Terug naar boven