OMI-logo
Nieuws
Vertaal deze pagina:

Laatste nieuws

News Feed

Nieuws Archief


Nieuwste video en audio

Meer video en audio>

Sri Lanka stemt voor het einde van nepotisme en corruptie

Januari 12th, 2015

Wordle-800x365In een verrassende verkiezingsstrijd stemden Sri Lankanen in Oppositie presidentiële kandidaat Maithripala Sirisena, een voormalige minister van Volksgezondheid. Mahinda Rajapaksa, de man die verantwoordelijk was voor de verpletterende nederlaag van de Tamil Tijgers, stond vrijdag een nederlaag toe. Het stemmen van de Tamil en moslim lijkt de uitslag van de verkiezingen te hebben besloten, omdat de Singalese stemming was verdeeld.

Een nieuwe administratie biedt de mogelijkheid om wat veranderingen aan te brengen, maar hoeveel valt nog te bezien. De nieuwe president fungeerde als minister van Defensie aan het einde van de burgeroorlog in 2009 in juni en verwerpt net als Rajapaksa het onderzoek van de VN naar beschuldigingen van oorlogsmisdaden en beloofde dat hoge commandanten beschuldigd van dergelijke oorlogsmisdaden geen juridische stappen zullen ondernemen. Hij heeft naar verluidt ook geen plannen om de grote militaire aanwezigheid in het noorden (Tamil) Sri Lanka te verminderen.

Aan de andere kant zal de kwestie van corruptie worden aangepakt (de familie Rajapaksa bevond zich in vele machtsposities op het nationale en lokale bestuursniveau en had zowel het ministerie van Defensie als het ministerie van Ontwikkeling onder controle). De toenemende consolidatie van de macht in het voorzitterschap zal ook worden omgekeerd. President Sirisena beloofde tijdens de campagne het uitvoerende presidentschap binnen 100-dagen na zijn verkiezing af te schaffen, het controversiële 18th-amendement in te trekken, het 17th-amendement opnieuw in te voeren en UNP-leider Ranil Wickremasinghe tot premier te benoemen. De constitutionele veranderingen zullen belangrijk zijn. De nieuwe president heeft al opgeroepen tot het houden van parlementsverkiezingen in drie maanden.

Wat het buitenlands beleid betreft, zullen de verkiezingsresultaten een verschuiving betekenen van China en terug naar India, en mogelijk betere betrekkingen met het Westen.

De nieuwe regering heeft gezegd dat het een vermeende poging van voormalig president Mahinda Rajapaksa zal onderzoeken om aan de macht te blijven door het leger de telling van de stemmen te laten stoppen, toen de resultaten aantoonden dat hij de verkiezing vorige week verloor, volgens een woordvoerder voor de nieuwe president.

Paus Franciscus zal op een interessante tijd het land binnenkomen. Hij komt dinsdag in Colombo aan, minder dan een week na de verkiezingen, en net na de vorming van een nieuw kabinet. Van de paus wordt verwacht dat hij de nieuwe president ontmoet en dat hij een interreligieuze conferentie bijwoont die boeddhistische, hindoeïstische en islamitische leiders zal omvatten.

Meer informatie:

Verkiezingsnieuws

Paus Franciscus bezoek aan Sri Lanka

 

 

Terug naar boven