OMI-logo
Nieuws
Vertaal deze pagina:

Laatste nieuws

News Feed

Nieuws Archief


Nieuwste video en audio

Meer video en audio>

Spring in Healing Earth Day Celebration

4 mei 2022

By Sr Maxine Pohlman, SSND, directeur van La Vista Ecologisch Leercentrum

Tweeënvijftig jaar wordt Earth Day herdacht op 22 aprilnd sinds de democratische senator Gaylord Nelson het evenement startte uit zijn diepgevoelde bezorgdheid over onze verslechterende omgeving. Interessant is dat hij de medewerking van een Republikeins congreslid uitlokte om zijn medevoorzitter te zijn. Samen hebben ze een inspanning gelanceerd die in een stroomversnelling is geraakt en vertakt naarmate de betekenis ervan tijdens onze huidige klimaatcrisis verdiept.


Dit jaar vond onze Earth Day-viering plaats in de Buckminster Fuller Dome op de campus van de Southern Illinois University in Edwardsville, wat voor de perfecte sfeer zorgde. Terwijl ik omhoog keek naar de continenten die in de koepel waren geëtst en vervolgens naar de deelnemers die eronder drumden en dansten, voelde ik een diepe dankbaarheid voor het leven, en is dat niet wat een Earth Day Celebration zou moeten oproepen?

Anderen voelden zich even ontroerd. Een vrouw merkte op: „Ik voelde me gezegend! Ik vond het leuk om gedachten en herinneringen te delen, oude vrienden bij te praten en nieuwe te ontmoeten. En het drummen en dansen was geweldig!” Een andere deelnemer schreef een bedankje: "Wat een opbeurende mix van feest, inspiratie, educatie en oproep tot actie. Het was perfect voor de paastijd van hoop en vernieuwing!”

Dit evenement werd aangeboden door de Confluence Climate Collaborative, waarvan La Vista Ecological Learning Centre lid is. We hadden net het boek gelezen en besproken Alles wat we kunnen redden: waarheidsmoed en oplossingen voor de klimaatcrisis, en 's middags deelden we onze favoriete citaten, gedachten en gedichten. Eentje die me vooral raakte was die van Geneen Marie Haugen: In onze tijd van onrust en radicale verandering gaan we over een drempel, een portaal of een onzichtbare brug van de ene wereld naar de andere. Je zou kunnen zeggen dat de brug onder ons instort, of wordt gemaakt terwijl we samen lopen, in de lange schemeringuren wanneer de ene beschaving plaats maakt voor de andere.

Ik had echt het gevoel dat we samen de brug maakten terwijl we onszelf deelden tijdens de middag. En door samen te zijn, wekte mijn hoop dat de ene beschaving echt plaatsmaakt voor een andere, voor een die gelooft in oplossingen voor de klimaatcrisis die zowel de kreet van de aarde als de kreet van de armen hoort. Ik voelde me ook gezegend!

 

Terug naar boven