OMI-logo
Nieuws
Vertaal deze pagina:

Laatste nieuws

News Feed

Nieuws Archief


Nieuwste video en audio

Meer video en audio>

US spreekt diepe bezorgdheid uit over humanitaire situatie in Sri Lanka

Maart 14th, 2009

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op 13 maart een verklaring afgelegd waarin het "grote bezorgdheid uitspreekt over de verslechterende omstandigheden en het toenemende verlies aan mensenlevens in de door de regering van Sri Lanka aangewezen" veilige zone "in het noorden van Sri Lanka." In een oproep aan president Rajapaksa verklaarde secretaris Clinton “dat het Sri Lankaanse leger niet mag schieten op de civiele gebieden van het conflictgebied. De secretaris bood onmiddellijke en postconflicthulp bij de wederopbouw en betuigde haar condoleances aan de slachtoffers van de bomaanslag van 10 maart buiten een moskee in het zuiden van Sri Lanka. Ze veroordeelde de acties van de Bevrijdingstijgers van Tamil Eelam (LTTE) die naar verluidt burgers vasthielden als menselijk schild, en die beschoten hebben op burgers die de LTTE-gebieden verlaten. "

Secretaris Clinton riep president Rajapaksa op om een ​​politieke oplossing te bedenken voor het aanhoudende conflict. Ze drong er bij de president verder op aan om internationale humanitaire hulporganisaties volledige toegang te geven tot het conflictgebied en kampen voor ontheemden, inclusief screeningcentra. "

Volgens de verklaring "geloven de Verenigde Staten dat een duurzame en blijvende vrede alleen kan worden bereikt door middel van een politieke oplossing die tegemoetkomt aan de legitieme aspiraties van alle gemeenschappen in Sri Lanka." De VS doen een beroep op de Sri Lankaanse regering "om nu een voorstel in te dienen om Tamils ​​die zich niet met geweld of terrorisme bezighouden, in te schakelen, en om regelingen voor machtsdeling te ontwikkelen zodat blijvende vrede en verzoening kan worden bereikt."

State Dept. Press Release (PDF downloaden)

Terug naar boven