OMI-logo
Nieuws
Vertaal deze pagina:

Laatste nieuws

News Feed

Nieuws Archief


Nieuwste video en audio

Meer video en audio>

Dringend internationaal onderzoek is nodig in Sri Lanka, zeggen VN-mensenrechtenexperts

8 mei 2009

3-maanden-oude baby met ernstige ondervoedingDe VN-deskundigen voor de mensenrechtenraad die zich bezighouden met standrechtelijke executies, het recht op gezondheid, het recht op voedsel en water en sanitaire voorzieningen, de heer Philip Alston, de heer Anand Grover, de heer Olivier De Schutter en mevrouw Catarina de Albuquerque, hebben vrijdag de volgende verklaring vrijgegeven: :

De huidige humanitaire crisis in Sri Lanka baart grote zorgen, niet alleen wat betreft het aantal burgers dat is en wordt vermoord, maar ook vanwege een dramatisch gebrek aan transparantie en verantwoordingsplicht. “Er is goede reden om aan te nemen dat alleen al in de afgelopen drie maanden duizenden burgers zijn omgekomen, en toch moet de Sri Lankaanse regering de slachtoffers nog verklaren, of journalisten en humanitaire waarnemers van welke dan ook toegang verlenen tot het oorlogsgebied. type ”, zei Philip Alston, de VN-expert op het gebied van standrechtelijke executies.

De aanhoudende catastrofale situatie van burgers in Sri Lanka die vastzitten te midden van gevechten tussen het Sri Lankaanse leger en de LTTE, in een gebied van minder dan 10 vierkante kilometer, moet onmiddellijk worden aangepakt. “Deze burgers hebben niet voldoende toegang tot voedsel, essentiële medische voorraden of diensten en veilig water en sanitaire voorzieningen. Zelfs als ze ontsnappen aan de dood of letsel door toedoen van de vijandige partijen, is hun voortdurende aanwezigheid in dit gebied zonder toegang tot deze basisrechten een effectieve doodvonnis ”, verklaarden de deskundigen van de VN-Mensenrechtenraad. "De veiligheid van burgers, inclusief hun veilige doorgang uit het conflictgebied, moet prioriteit krijgen van alle betrokken actoren", aldus de experts. Hoewel vele duizenden burgers dit gebied hebben verlaten, handhaafden de experts hun bezorgdheid over de veiligheid van meer dan 50,000 naar schatting nog steeds overgebleven door de VN.

many-chidren-afffected-by-ondervoeding-1Zendingen van voedsel en medicijnen naar de "no fire zone" waren de afgelopen maand schromelijk onvoldoende en de regering heeft naar verluidt de tijdige verzending van levensreddende medicijnen en chloortabletten vertraagd of geweigerd. "Als gevolg van de black-out van onafhankelijke informatiebronnen, is het onmogelijk om de beweringen van de regering te verifiëren met betrekking tot het aantal slachtoffers tot nu toe of de stappen die ze zegt te nemen om het verder doden van onschuldigen tot een minimum te beperken. burgers en zorgen voor humanitaire hulp ”, aldus de deskundigen.

"Wanneer mensen erin slagen te ontsnappen, hebben ze naar verluidt nog steeds te maken met schaarse voorraden, volledig onvoldoende toegang tot adequate medische behandeling en ernstig overbevolkte ziekenhuizen, die geen verlichting bieden voor de gruwelen die ze hadden meegemaakt", aldus Anand Grover, de VN-expert inzake het recht op Gezondheid. “De toegang tot voedsel wordt ook belemmerd door moeizame en langdurige registratieprocedures voor intern ontheemden; de wanhoop en chaos waar in sommige gevallen getuige van was, tonen aan dat de situatie kritiek is ”, zegt Olivier De Schutter, de VN-expert inzake het recht op voedsel. Catarina de Albuquerque, de VN-expert op het gebied van water en sanitaire voorzieningen, uitte ook zijn bezorgdheid over "watertekorten die in Omanthai en op de meeste doorvoerlocaties zijn gemeld, evenals over ontoereikende sanitaire voorzieningen, die de gezondheid en het leven van de bevolking verder in gevaar brengen." De regering moet met de hulp van de internationale gemeenschap dringend maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat bezorgdheid over de veiligheid niet leidt tot ongerechtvaardigd lijden.

De deskundigen riepen de regering van Sri Lanka op om de internationale gemeenschap overtuigend te bewijzen dat zij haar verplichtingen uit hoofde van de mensenrechten en het internationaal humanitair recht nakomt. Het is ook duidelijk dat de LTTE van haar kant in een flagrante schending van de geldende normen heeft gehandeld door te voorkomen dat burgers het conflictgebied verlaten en naar verluidt degenen die probeerden te vluchten te hebben doodgeschoten. "Er is dringend behoefte aan de oprichting van een internationale onderzoekscommissie om de gebeurtenissen van de afgelopen maanden te documenteren en de lopende ontwikkelingen te volgen." De deskundigen riepen de VN-Mensenrechtenraad op om met spoed een dergelijke commissie op te richten om de kritieke situatie in Sri Lanka aan te pakken en volledige eerbiediging van alle mensenrechten te eisen. Bij een dergelijk onderzoek moet het gedrag van alle partijen bij het conflict worden bestudeerd.

De heer Philip Alston werd benoemd tot speciaal rapporteur in 2004 door de Commissie voor de rechten van de mens van de Verenigde Naties. De Commissie heeft eerst besloten een speciale rapporteur aan te stellen om vragen te onderzoeken die relevant zijn voor summiere of willekeurige uitvoeringen in 1982. Dhr. Alston is hoogleraar Rechten en faculteitsdirecteur van het Centrum voor Mensenrechten en Global Justice aan de New York University School of Law.

De heer Anand Grover werd benoemd tot speciaal rapporteur in 2008 door de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. De VN hebben eerst besloten om een ​​speciale rapporteur aan te stellen om vragen te onderzoeken die relevant zijn voor het recht op gezondheid in 2002.Mr. Grover is momenteel de directeur van het collectief hiv / aids-advocatenkantoor in India.

De heer Olivier De Schutter werd benoemd tot speciaal rapporteur in 2008 door de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. De VN besloten eerst een speciale rapporteur aan te stellen om vragen te onderzoeken die relevant zijn voor het recht op voedsel in 2000. Hij is momenteel hoogleraar Internationaal Mensenrechtenrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Mevrouw Catarina de Albuquerque begon haar werk als onafhankelijke deskundige op het gebied van mensenrechtenverplichtingen met betrekking tot toegang tot veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen in november 2008, als de eerste onafhankelijke deskundige met betrekking tot dit mandaat. Momenteel werkt ze als senior juridisch adviseur bij het Bureau voor documentatie en rechtsvergelijking (een onafhankelijke instelling onder het Portugese procureur-generaal) op het gebied van mensenrechten.

Alle vier deskundigen dienen op onafhankelijke wijze en behandelen problemen die onder hun mandaat vallen in alle landen. Nadere informatie over hun mandaat is te vinden op de website van de Bureau van de Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de VN.

Terug naar boven