OMI-logo
Nieuws
Vertaal deze pagina:

Laatste nieuws

News Feed

Nieuws Archief


Nieuwste video en audio

Meer video en audio>

Inheemse volkeren in Latijns-Amerika vragen om een ​​einde aan destructieve mijnbouw

December 3rd, 2010

Met dank aan Earthworks voor deze informatie:

Lima, Peru - Op dinsdag 23 november hebben inheemse volkeren uit heel Latijns-Amerika The Lima Declaration vrijgegeven, een verenigd standpunt waarin wordt opgeroepen tot een einde aan grootschalige dagbouw door transnationale bedrijven op het land van inheemse volkeren. Inheemse vertegenwoordigers uit de Andes, de Amazone en Midden-Amerika hebben de verklaring opgesteld na een driedaags Indigenous Peoples 'Forum over mijnbouw, klimaatverandering en welzijn. EARTHWORKS, een in de VS gevestigde organisatie die zich inzet om gemeenschappen en het milieu te beschermen tegen destructieve mijninvloeden, woonde de bijeenkomst bij op uitnodiging van een coördinerende groep van inheemse volkeren in Latijns-Amerika.

Als duidelijke indicatie van de groeiende frustratie van inheemse volkeren over de mijnbouwsector, stelt de verklaring: `` Onze gebieden vol leven en harmonie zijn omgevormd tot gebieden van besmetting en giftigheid, gebieden van militarisering en criminalisering van strijd, gebieden van plunderingen en armoede. vanwege pro-extractief beleid geleid door regeringen. " De verklaring van Lima roept regeringen ook op om mijnbouwtitels en concessies die zijn verleend in te trekken zonder behoorlijk overleg met de inheemse volkeren.

Het forum werd bijgewoond door 376 inheemse en aanverwante deelnemers uit zeventien landen, en illustreerde de impact van grootschalige mijnbouw op mensenrechten, cultuur, levensonderhoud en het milieu in Latijns-Amerika. In veel landen, zoals Peru, hebben regeringen protesten tegen mijnbouw strafbaar gesteld en onderdrukt. Terwijl de vertegenwoordigers de Lima-verklaring lanceerden, bleven de spanningen in het zuiden van Peru, waar leden van de gemeenschap wegen probeerden te blokkeren uit protest tegen het Tia Maria-mijnproject van de Southern Copper Company. Demonstranten raakten gewond door de politie die knuppels en traangas gebruikte bij die protesten in het departement Arequipa eerder deze week.

De Verklaring van Lima presenteert ook een alternatief model voor het bereiken van menselijk welzijn zonder de destructieve gevolgen van grootschalige mijnbouw op te lopen. De aanwezigen in het Forum zien Welzijn, of Buen Vivir, als een manier van leven in harmonie met Moeder Aarde in overeenstemming met de traditionele inheemse manieren die contrasteert met een manier van leven die destructieve mijnbouw bevordert en de klimaatverandering verergert.

De oproeping heeft opgeroepen tot de volgende acties:

Breng een continentaal platform van strijd tot stand met het oog op het extractieve beleid en vraag in de nabije toekomst om een ​​forum in het kader van de Vijfde Top van de Inheemse Volkeren en Naties van de Abya Ayala, in 2011, in Bolivia.

Voer een Continentale Mobilisatie uit, de 21st van juni van 2011 ter verdediging van het leven, voor de wederopbouw van het welbevinden (Buen Vivir), en voor de volledige uitoefening van onze rechten in het licht van mijnbouweffecten, de klimaatcrisis en transnationale bedrijven.

Voor de volledige tekst van de Lima-verklaring:

Terug naar boven