OMI-logo
Nieuws
Vertaal deze pagina:

Laatste nieuws

News Feed

Nieuws Archief


Nieuwste video en audio

Meer video en audio>

Threat to Water from Mining in Peru mobiliseert missen

Februari 5th, 2012

Duizenden Peruanen uit de Amazone tot Lima hebben zich ingezet tegen een ernstige bedreiging van het water in de Cajamarca-regio in Peru. Bewoners daar, voornamelijk inheemse volkeren, maken zich grote zorgen over de bedreiging van hun water door een voorgestelde mijnbouwontwikkeling door het Amerikaanse bedrijf Newmont Mining. Oblaten in de VS hebben Newmont betrokken bij de gevolgen van hun activiteiten voor gemeenschappen waar ze mijnbouwactiviteiten hebben. De Yanacocha-mijn was een prioriteit in die gesprekken, hoewel de recente beroering in de regio Cajamarca verband houdt met de voorgestelde ontwikkeling van Minas Congas en de uitbreiding van het Yanacocha-project. De Oblaten in Peru steunen de Mars voor Water die door het maatschappelijk middenveld in de getroffen gebieden is georganiseerd.

De beweging claimt 'het recht om te worden geraadpleegd, gerespecteerd en gehoord bij beslissingen over haar ontwikkelingsmodel, voor sociaal rechtvaardige deelname aan economische groei, het verbod op mijnbouw in de bovenloop van rivieren, en een stop op mijnbouw met cyanide en kwik dat zoveel schade aan land en water veroorzaakt. " De demonstranten verkondigen hun mensenrecht op water en krijgen steun van kerken en het maatschappelijk middenveld tijdens een mars van meerdere dagen van Cajamarca naar Lima. De mobilisatie van de Grote Nationale Water begon op 1 februari en zal worden afgesloten met een oproeping in Lima op 9 en 10 februari.

Lees een volledige beschrijving van de mobilisatie (in Engelse vertaling):

"KLEINE STREAMS MAKEN DE GROTE RIVIER VAN HET LEVEN": DE GROTE NATIONALE WATERMobilisatie "

Materiaal in het Spaans is ook beschikbaar onder Nieuws in de Spaanse sectie van deze website

 

Terug naar boven