OMI-logo
Nieuws
Vertaal deze pagina:

Laatste nieuws

News Feed

Nieuws Archief


Nieuwste video en audio

Meer video en audio>

UNCTAD-vergadering overwint ernstige meningsverschillen

April 27, 2012

Op een controversiële vergadering van de VN-Commissie voor Handel en Ontwikkeling (UNCTAD) eindigde donderdag in Doha, Qatar, werd de rol van de VN-organisatie bij het onderzoeken van handel en ontwikkeling bevestigd, maar niet na een week van hard debat. Het mandaat van Doha, dat met instemming van de lidstaten is aangenomen, verzoekt de UNCTAD haar werkzaamheden voort te zetten langs de drie pijlers van consensusvorming, beleidsonderzoek en technische bijstand. "UNCTAD blijft het brandpunt in de Verenigde Naties voor de geïntegreerde behandeling van handel en ontwikkeling, en onderling verbonden vraagstukken op het gebied van financiën, technologie, investeringen en duurzame ontwikkeling", zegt een deel van de overeengekomen tekst.

Diepe onenigheid tussen geïndustrialiseerde landen en ontwikkelingslanden dreigde de UNCTAD-bijeenkomst in Doha te ruïneren en bracht het voortbestaan ​​van dit VN-orgaan dat de belangen van de ontwikkelingslanden in het Zuiden verdedigt in gevaar. Meningsverschillen tussen de blokken, in het algemeen geïdentificeerd als landen in het noorden en het zuiden, zijn voornamelijk voortgekomen uit verschillende opvattingen over het mandaat van UNCTAD en verschillende visies op ontwikkeling en hoe deze zich verhoudt tot sociale, ecologische, economische en financiële variabelen. Een belangrijk punt van discussie was het geven van een mandaat aan de UNCTAD om de huidige mondiale financiële crisis en de effecten daarvan op de reële economie te onderzoeken, iets waar ontwikkelingslanden en ngo's op aandrongen, maar dat geïndustrialiseerde landen zonder meer afwezen.

Op zaterdag 21 april stuurden 37 internationale en 137 nationale ngo's tijdens de openingszitting van de conferentie een bericht naar de deelnemende regeringen, getiteld "Versterk, verzwak niet, de rol van UNCTAD in mondiaal bestuur", met de nadruk op de belangrijke rol die de UNCTAD speelt "bij het identificeren van de belangrijkste oorzaken" van de mondiale crisis uit 2008. UNCTAD heeft ontwikkelingslanden geholpen bij het zoeken naar oplossingen voor de gevolgen van de crisis, en heeft gepleit voor de hervorming van het mondiale economische en financiële beleid in om te voorkomen dat soortgelijke crises zich opnieuw voordoen, aldus de ngo's. "UNCTAD staat erom bekend de crisis van tevoren te hebben voorspeld, een feit dat moet worden geprezen, vooral gezien de schaarste aan middelen in vergelijking met instellingen zoals het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), die dit niet heeft gedaan ”, aldus de boodschap. Ondertekenaars van de boodschap aan de regeringen op de UNCTAD-bijeenkomst zijn ActionAid International, het African Trade Network, het Arabische NGO Network for Development, CIDSE (een internationale alliantie van 16 katholieke ontwikkelingsagentschappen), het European Network on Debt and Development, en Friends of de Earth International. Het Missionary Oblates JPIC Office sloot zich aan bij de Hemispheric Social Alliance, de International Trade Union Confederation, Oxfam International, Public Services International, het Third World Network, het Transnational Institute en de World Council of Churches bij het ondertekenen van de verklaring.

Bij de onderhandelingen over het uitkomstdocument van de conferentie verdedigden China en de Groep van 77 (G77) de rol van UNCTAD. De Groep van 77 (G77) is het blok van de ontwikkelingslanden dat werd gevormd na de eerste UNCTAD-conferentie die in 1964 in Genève werd gehouden. Tegenwoordig bestaat het uit 132 lidstaten. Naast de EU vertegenwoordigde de JUSCANZ (JZ) -groep, bestaande uit Japan, de Verenigde Staten, Zwitserland, Zuid-Korea, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Noorwegen en Liechtenstein, geïndustrialiseerde landen op de Doha-conferentie.

De standpunten van UNCTAD-directeur Supachai botsten met die van de geïndustrialiseerde landengroepen, en zijn rapport, dat zaterdag op de conferentie werd gepresenteerd, waarschuwde voor de gevaren van globalisering en ontwikkelingsprocessen die worden aangedreven door internationale financiën. De meningsverschillen tussen ontwikkelingslanden en geïndustrialiseerde landen worden zelfs nog acuter in het debat over de akkoorden die zijn bereikt tijdens de vorige UNCTAD-sessie vier jaar geleden, gehouden in Accra, Ghana. De G77 wilde het Accra-akkoord herbevestigen en versterken, zodat UNCTAD haar huidige werk kan voortzetten, in de richting van haar secretariaat. Maar de JZ wilde dat alle verwijzingen naar de herbevestiging van de Accra-overeenkomst uit het uitkomstdocument werden geschrapt, en stelde voor om het akkoord te herzien. Uiteindelijk werd het Accra-akkoord bevestigd. China werd grotendeels verantwoordelijk geacht voor het succes bij het vasthouden aan de eisen van de EU en de JZ-landen.

De geïndustrialiseerde landen wilden ook paragrafen over het beheer en de afwikkeling van staatsschulden, de verantwoordelijkheden van geldgevers en geldnemers en een ordelijke oplossing van de schuldencrisis afwijzen. Toch startte de UNCTAD-vergadering een goedkeuringsproces om vrijwillige principes over soevereine leningen en leningen aan te nemen. De directeur van Jubilee USA, Eric LeCompte, woonde de bijeenkomsten bij omdat dit een gebied is van bijzondere zorg voor Jubilee USA, waarvan de Missionary Oblates lid is.

Lees de Jubilee-beginselen over verantwoord lenen en opnemen. 

 

Terug naar boven