OMI-logo
Nieuws
Vertaal deze pagina:

Laatste nieuws

News Feed

Nieuws Archief


Nieuwste video en audio

Meer video en audio>

Internationaal Monetair Fonds publiceert plannen om roofzuchtige hedgefondsen tegen te houden

Oktober 6th, 2014

vulturemanHet Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft nieuwe voorstellen bekendgemaakt om roofh hedgefondsen te voorkomen en beleggers uit te sluiten van het blokkeren van schuldherstructureringen. Het document stelt een reeks hervormingen voor van schuldcontracten, inclusief versterkte collectieve actieclausules en een wijziging van de pari passu-clausule die hedgefondsen blokkeert die worden gebruikt om Argentinië aan te klagen.

"In de nasleep van schuldherstructureringen in Argentinië en Griekenland maakt het IMF zich ongelooflijk zorgen over de gierenfondsen", aldus Eric LeCompte, de uitvoerend directeur van de religieuze anti-armoedecoalitie, Jubilee USA Network. “Het IMF pleit voor een marktbenadering, maar we hebben ook een wettelijke aanpak nodig. We moeten zowel de contracten als de wetten veranderen. "

De hervormingen zouden niet van toepassing zijn op bestaande staatsobligaties. Het voorstel van het IMF stelt dat er mogelijk ook actie moet worden ondernomen voor die obligaties als het precedent in Argentinië versus NML andere landen gaat beïnvloeden. De paper komt op de voet van een vergelijkbaar augustus-voorstel van de International Capital Market Association om disruptief roofdier- en uithoudingsgedrag tegen te gaan. Het belangrijkste verschil tussen de twee voorstellen is dat het IMF-document niet bevorderlijk is voor het instellen van crediteurencomités om in geval van geschillen afspraken te maken.

“Het is belangrijk dat het IMF erkent dat een marktbenadering misschien niet voldoende is. Deze voorgestelde aanpak zou alomvattend moeten zijn en zal in de komende decennia geen impact hebben ”, zegt LeCompte, die lid is van deskundigengroepen van de Verenigde Naties die deze problemen willen aanpakken.

Lees de IMF-paper, "Versterking van het contractuele kader om collectieve actieproblemen bij de herstructurering van staatsschulden aan te pakken", hier.

Lees meer over de ICMA "Standard Collective Action and Pari Passu Clauses for the Terms and Conditions of Sovereign Notes" voorstel.

Lees meer over de recente IMF Debt Reprofiling voorstel.

Lees een tijdlijn en geschiedenis van de Argentijnse zaak hier.

Terug naar boven