OMI-logo
Nieuws
Vertaal deze pagina:

Laatste nieuws

News Feed

Nieuws Archief


Nieuwste video en audio

Meer video en audio>

Sri Lanka: geen aflossing van de beschieting van burgers door het leger

Maart 25th, 2009

Tamil Tigers willen hun greep op 150,000 People niet verliezen

Het Sri Lankaanse leger beschiet, ondanks ontkenningen van de regering, zonder onderscheid de 'no-fire zone' in het noorden van Sri Lanka, waar duizenden burgers vastzitten door de Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE), zei Human Rights Watch dinsdag. uit de regio. Naar verluidt zijn de afgelopen twee maanden meer dan 2,700 burgers omgekomen, en het aantal slachtoffers stijgt dagelijks.

"We ontvangen dagelijks meldingen van burgers die worden gedood en gewond in de 'no-fire zone', terwijl de Sri Lankaanse regering de aanslagen blijft ontkennen", zegt Brad Adams, Azië-directeur bij Human Rights Watch. "Het gebruik van burgers als menselijk schild door de Tamil Tijgers draagt ​​bij aan het bloedvergieten."

Een arts in het geïmproviseerde ziekenhuis in Putumattalan, in de door de regering afgekondigde "brandverbod" -zone, vertelde Human Rights Watch aan het begin van de dag aan de telefoon dat er dagelijks tientallen dode en gewonde burgers naar het ziekenhuis werden gebracht. Het interview werd onderbroken door beschietingen, hoorbaar via de telefoon; de dokter legde later uit dat een artilleriegranaat ongeveer 250 meter van het ziekenhuis was geraakt, waarbij twee burgers omkwamen en zeven anderen gewond raakten. Een andere granaat sloeg ongeveer een kilometer van het ziekenhuis in, waarbij ook burgers omkwamen en verwondden. (Bekijk een kaart met de getroffen gebieden).

Toen Human Rights Watch tegen 5 pm met de arts sprak, zei hij dat het ziekenhuis 14-lichamen had ontvangen en 98 die dag gewond was geraakt. Hij vertelde Human Rights Watch dat de beschieting leek te komen uit de richting van regeringsposities drie kilometer naar het westen.

De arts beschreef een nieuwe artillerieaanval in de no-fire zone op maart 21, 2009:

“Tussen 10 en 11 uur op 21 maart raakte een granaat een schuilplaats op ongeveer 200 meter van een kerk in Valayanmadam [drie kilometer ten zuiden van Putumattalan]. Toen ik 's avonds naar de site ging, lagen er nog twee lichamen op de site, terwijl er al drie lijken waren begraven. Negen mensen waren gewond geraakt. "

De Sri Lankaanse regering gaat door met haar officiële ontkenning van aanslagen in de no-fire zone, ook in besprekingen met internationale topfunctionarissen. In zijn telefoongesprek met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, op 17 maart, beweerde president Mahinda Rajapaksa bijvoorbeeld dat “er niets werd geschoten op de door de veiligheidstroepen verklaarde No Fire of Safe Zones. " (Klik hier voor meer informatie).

Het verzamelen van accurate informatie uit het conflictgebied is buitengewoon moeilijk, omdat de regering de toegang voor media en onafhankelijke waarnemers blijft blokkeren.

Burgerslachtoffers in het 25-jarige gewapende conflict met de LTTE zijn sinds januari enorm gestegen. Volgens een VN-document herdrukt in de media, heeft het VN-landenteam in Sri Lanka 2,683-burgerdoden en 7,241-verwondingen gedocumenteerd in de zes weken van januari 20 tot maart 7. Een kopie van de patiëntenlijst van het geïmproviseerde ziekenhuis in Putumattalan in een bestand met Human Rights Watch bevat de namen van 978-mensen die van maart 1 naar maart 10 naar het ziekenhuis zijn gebracht. Volgens de lijst stierven 79-volwassenen en 40-kinderen, terwijl 646-volwassenen en 213-kinderen gewond raakten.1702vanni3

Human Rights Watch zei dat de LTTE bleef voorkomen dat 150,000-Tamil-burgers het conflictgebied zouden verlaten en ze effectief zouden gebruiken als menselijke schilden. Gedurende de laatste twee maanden stond LTTE alleen toe dat 4,000 gewonde burgers en hun verzorgers door de veerboot werden geëvacueerd door het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC).

In een incident dat aan Human Rights Watch werd gemeld, raakte een plaatselijke medewerker van een internationaal hulpagentschap gewond en verscheidene van zijn familieleden gedood door een granaat die op 21 maart een schuilplaats in Putumattalan trof. Volgens informatie die de hulpverleningsinstantie van haar personeel op het terrein ontving, heeft de werknemer ernstige hoofdwonden opgelopen en wordt zijn situatie als kritiek beschouwd, tenzij hij een medische behandeling krijgt. Ondanks enkele dagen onderhandelen heeft de LTTE geweigerd om het ICRC de man te laten evacueren.

In maart 17 raakte een andere vrijwilliger gewond als gevolg van beschietingen in de no-fire zone. Hij kreeg geen medische hulp en stierf.  Meer informatie…

De situatie van de burgers die gevangen zitten in het conflictgebied wordt nog verergerd door het acute tekort aan voedsel, sanitaire voorzieningen en medicijnen, omdat internationale humanitaire organisaties onvoldoende bevoorrading kunnen leveren aan het conflictgebied.

Een vrijwilliger in het ziekenhuis vertelde vandaag aan Human Rights Watch: “Het is echt moeilijk voor mensen om voedsel te vinden, en je kunt zien dat de afgelopen vier weken mensen zijn afgevallen en ziek worden door een gebrek aan voedzaam voedsel. adequate] bad- en toiletvoorzieningen, evenals gebrek aan medicijnen in het ziekenhuis. We bevinden ons in een zeer, zeer wanhopige situatie. Mensen lijden. "

Topambtenaren van de Verenigde Naties, waaronder de secretaris-generaal, de onder-secretaris-generaal voor humanitaire aangelegenheden, en de hoge commissaris voor mensenrechten, evenals een aantal betrokken staten, hebben de Sri Lankaanse regering en de LTTE opgeroepen bescherming te bieden burgers hebben een topprioriteit en nemen alle nodige maatregelen om de zich herhalende humanitaire ramp een halt toe te roepen.

"De Sri Lankaanse regering heeft op brede internationale zorgen gereageerd met verontwaardiging en ontkenning in plaats van actie om de humanitaire crisis aan te pakken", zei Adams.

Human Rights Watch riep de VN-Veiligheidsraad op Sri Lanka op zijn agenda te zetten en de verslechterende situatie dringend aan te pakken. Het riep ook de belangrijkste bilaterale partners van Sri Lanka, zoals Japan, de Verenigde Staten en India, op om de veiligheid van de vastzittende burgers tot een topprioriteit te maken bij alle besprekingen over financiële bijstand.

Vorige week stuurde Human Rights Watch een brief aan de leden van de raad van bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over het verzoek van de regering om een ​​lening van 1.9 miljard dollar om de financiële crisis aan te pakken en, volgens het verzoek van de Sri Lankaanse Centrale Bank, aan " doorgaan met de hervestiging, rehabilitatie en wederopbouw in de noordelijke provincie. " Het heeft het IMF gevraagd om de onderhandelingen over de lening op 31 maart af te ronden.

In haar brief benadrukte Human Rights Watch dat het huidige beleid en de praktijken van de regering contraproductief zijn voor het gestelde doel van de IMF-lening en drong er bij IMF-bestuursleden op aan om concrete maatregelen te bespreken die de regering moet nemen om de humanitaire crisis in het noorden te verlichten.

Om het Human Rights Watch-rapport van februari 2009 te lezen, "War on the Displaced: Sri Lankan Army and LTTE Abuses against Civilians in the Vanni", klik hier.

 

Terug naar boven